דף הבית
חטיבת המזון
טכנולוג מזון – כל מה שצריך לדעת

טכנולוג מזון – כל מה שצריך לדעת

מיהו טכנולוג מזון? איפה לומדים ואיזה תואר מקבלים?

טכנולוג מזון הינו אדם שרכש ביושר תואר בהנדסת מזון או מדעי המזון באחד ממוסדות האקדמיה מהמוכרים בארץ או בחו"ל.

ניתן לקבל תואר ראשון בארץ ממספר מוסדות עיקריים:

  • מכללת תל חי – לימודים של 3 שנים לפחות בהם נעשית התמחות במדעי המזון.
  • הפקולטה לחקלאות למזון וסביבה מטעם האוניברסיטה העברית – לימודים של 3 שנים לפחות בהם נעשית התמחות בביוכימיה ומדעי המזון.
  • הטכניון – לימודים של 4 שנים לפחות הכוללים התמחות בהנדסת ביוטכנולגיה ומזון.
  • אורט בראודה – לימודי הנדסת ביוטכנולוגיה בהם ניתנת האפשרות להתמחות בתחום המזון.

בוגרי אחד ממוסדות אקדמאיים אלו מקבלים תואר B.Sc עם התמחות בהנדסת/טכנולוגית מזון, כמו כן גם מהנדסי כימיה וביוטכנולוגיה באוניברסיטאות ובמכללות השונות בארץ ממשיכים לעבודה בתעשיית המזון לאחר סיום לימודיהם.

מהם היתרונות של יועץ שהוא גם טכנולוג מזון או בעל ניסיון בתעשיית המזון?

אחד מהיתרונות הבולטים הינו הבנה מקצועית בהבטחת איכות ובטיחות מזון במפעלים אל מול דרישות חברות ההתעדה כמו מכון התקנים, IQC ושאר מכוני ההתעדה, כולל משרד הבריאות.

כאשר סוקר ממכוני ההתעדה או מפקח ממשרד הבריאות מגיע למבדק/ביקורת יש לו דרישות הן מבחינת תשתיות והן מבחינת ניהול מערכת איכות ובטיחות המזון שלא תמיד מובנות ללקוח או לאדם מחוץ למקצוע.

טכנולוג המזון יודע לזהות ולהבין את רוב הפערים הקיימים בהגיעו למפעל או לאחר דרישות העולות בעקבות ביקורת או מבדק חיצוני, הן מבחינת תשתיות והן מבחינת מערכת האיכות ובטיחות המזון ולתת מענה מקצועי המקשר בין הלקוח למכון ההתעדה או משרד הבריאות.

יועץ טוב יודע להטמיע בצורה אידאלית את הנהלים, הוראות העבודה והטפסים הנדרשים על מנת להתעיד מפעל לתקן. זיהוי פערי תשתיות וסגירתם (בשיתוף פעולה מלא של הנהלת המפעל) החשובים לקראת מבדק ההתעדה ושעלולים להכשיל את הלקוח במהלך המבדק במידה ולא יטפל בהם.

הכנת הלקוח למבדק איננה נגמרת אך ורק בהטמעת נהלים והוראות עבודה או שינויים בתשתיות. חלק חשוב בהכנת הלקוח למבדק הינו ביצוע של הדרכות, מבדק פנימי וסקר הנהלה העוזרים להבין יותר לעומק האם עדיין קיימים פערים כלשהם. כמו כן, במידה ועולים פערים במהלך המבדק (אי התאמות בשפה המקצועית) יש לבצע מענה מקצועי למכון ההתעדה הכולל ניתוח סיבת שורש לפער, פתיחת פעולת תיקון ופעולה מתקנת.

מענה מקצועי לאי התאמות אלו עומדים כקריטריון קריטי לקבלת התעודה.

אילו תקנים/מערכות איכות קיימים בתחום המזון נכון להיום?

  • ISO 9001 – תקן המיועד לשמירה על מערכת הבטחת איכות נאותה אשר תוודא שהמוצר או השירות של המפעל יעמדו בקריטריונים החשובים בהשגת איכות מערכת הניהול במפעל והמוצרים. חשוב להדגיש כי תקן זה מדבר אך ורק איכות הניהול או המוצר ואינו מדבר על בטיחות המוצר החשובה ביותר. לקריאה מקיפה על התקן לחצו כאן
  • HACCP – מערכת או שיטה שנועדה לקיים בטיחות במזון על ידי שבעה עקרונות עיקריים. מערכת זו נועדה לזהות נקודות חשובות בתהליך הייצור המורידות סיכונים הקיימים במוצר מזון. ישנם מזונות העלולים לגרום לחנק, הרעלה כימית, זיהום חיידקי (סלמונלה, ליסטריה ודומיהם) אצל כלל האוכלוסייה וסכנה תזונתית אצל אנשים הסובלים מאלרגיות למזון. לקריאה מקיפה על התקן לחצו כאן
  • הכרה מקצועית של הרגולציה במספר תחומים: חוק הגנה על בריאות הציבור, תקנות משרד הבריאות, תקנים ספציפיים למפעלי מזון הנכתבים על ידי מכון התקנים הישראלי ועוד.

מה הכוונה בהכרות?

יועץ טוב יודע בעת הגעתו למפעל אילו תקנות ותקנים קשורים לאותו עסק, לדוגמא על מפעל המייצר תבלינים חל תקן 1359 הנוגע לתבלינים, תערובות ואבקות תיבול בנוסף לתקנות הקשורות לסימון מזון הנדרש על גבי התווית או תקנות הקשורות לשמירה על בטיחות התבלין הנצרך וחלות על העסק.

ליועץ ישנם מאגר גדול של תקנים ותקנות הפתוחות לכלל הציבור המחייבים הכרה מעמיקה בתקנים ותקנות אלו. טכנולוג המזון מבין את הנוסחים הנכתבים הלא כל כך ברורים ולפרשם בצורה מקצועית ועניינית ללקוח.

תחום הרגולציה נוגע גם להבנה ומענה מקצועי לדרישות שעולות מטעם משרד הבריאות ואפילו חלק מדרישות המשרד להגנת הסביבה, כמו כן על חלק נרחב מתעשיית המזון גם נאכפות תקנות משרד החקלאות.

מדוע על הלקוח לעמוד בדרישות הרגולטור?

חוסר עמידה בדרישות רגולטוריות עלול לגרור קנסות ועיצומים כספיים, סגירת העסק ואפילו מאסרים במקרים חמורים. כמו כן, עמידה בדרישות רגולטוריות מהווה חלק עיקרי בקבלת רישיון עסק ורישיון יצרן למפעל.

לקבלת מידע מקיף אודות רישיון עסק ורישיון יצרן מזון לחצו כאן

מה מקומו של הלקוח אל מול היועץ?

ללקוח מקום חשוב מאוד בתהליך ובשמירה על מערכת איכות ובטיחות נאותה במפעלו. טכנולוג מזון אכן עוזר בקידום התקנים ויודע בצורה המקצועית ביותר כיצד לשפר את מערכת הבטחת האיכות, יודע לזהות את הפערים בין מצב העסק לבין דרישות התקן, הן מבחינת תשתיות והן מבחינת ניהול שוטף של מחלקת הבטחת האיכות של הלקוח.

יועץ שהוא גם טכנולוג מזון, יכול לתת את המענה המקצועי ביותר למפעל המזון מכל ההיבטים, הן מבחינת דרישות רגולטוריות והן מבחינת פערים בין מצב המפעל לבין דרישות התקן ועזרה בסגירת אותם פערים.

בתור יועצים אנו יודעים גם לכוון את הנהלת המפעל לנותני השירות המקצועיים ביותר מתוך הכרות, בין אם זו חברת ניקיון שבצע הדרכה ללקוח על ביצוע ניקיון תקין למפעלי מזון וזאת על מנת למנוע גדילת חיידקים, זיהום ולכלוך, ובין אם זו חברת ההדברה שתדביר מזיקים במפעל של הלקוח, כמו כן, ישנה התייחסות גם לאדריכלים היודעים להקים תוכניות אדריכליות למפעלי מזון ולהתאים לדרישות תקנות משרד הבריאות ואף מתן שירותי מעבדה על ידי המעבדות המקצועיות בארץ אשר מוסכמות לביצוע בדיקות מזון על ידי הרשות הלאומית להסמכת מעבדות בישראל.

לקבלת מידע מקצועי אודות שירותי טכנולוג המזון בחברת פרוסייפ השאירו פרטים כאן או התקשרו ל-03-9677338

נכתב ע"י דניאל אביבי, יועץ וטכנולוג מזון, מומחה בהקמת מערכות ISO9001 ו-HACCP בכלל מפעלי המזון, קבלת רישיון יצרן, סימוני מוצרים ועוד.

מעוניינים לקבל מידע נוסף? חייגו 03-9677338

מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם