Haccp וטרינרי

ליווי להטמעה ותחזוקת מערכת Haccp וטרינרי

לקבלת מידע אודות Haccp וטרינרי לחצו כאן והשאירו פרטים או התקשרו ל-03-9677338

דרישת החוק:

בתאריך 1.3.2020 נכנס לתוקף חוק הגנה על בריאות הציבור (מזון) המחייב את כל מפעלי המזון מן החי (משחטות, בתי מטבחיים, מפעלי בשר גולמי ומעובד, מפעלי דגים ומפעלי ביצים) להציג וליישם תכנית בטיחות מזון על פי תקן HACCP עבור מפעלים המפוקחים על ידי משרד הבריאות וכן על פי דרישות FSIS HACCP SEC6 של השירות הוטרינרי של משרד החקלאות (מבוסס על דרישות USDA) עבור מפעלים המפוקחים על ידי משרד החקלאות.
כתוצאה מכך, מתבטלות כל תחנות בדיקות המשנה של כלל המחוזות ותתאפשר שליחת מוצרים שיהיו מחויבים בבדיקות כאלו באופן חופשי ללא בדיקה. כלומר, אחראיות הבדיקות והרישום של המוצרים עוברת ליצרנים, ועל הפיקוח ימונה רופא רשותי מטעם התאגיד הוטרינרי.

 

מהי מערכת Haccp?

בניגוד לתקנים אחרים בעולם המזון, HACCP הינו קובץ המכיל דרישות ושיטות עבודה המאוגדות תחת מסמך הנקרא Codex Alimentarius שהוא התנ"ך של עולם המזון.

HACCP – Hazard Analysis Critical Control Point  היא שיטה שהומצאה במקור עבור NASA בשנות ה-60 כדי להבטיח מזון בטוח לאסטרונאוטים של תכנית החלל האמריקאית. בהמשך יושמה על ידי ענקית המזון Philsbury כשיטת אבטחת איכות ובטיחות מוצר.

כיום HACCP היא השיטה המקובלת ביותר בעולם לפיתח מערכות בטיחות מוצר והיא הבסיס לכל תקן בטיחות במזון.

השיטה מבוססת על חמישה צעדים מקדימים ושבעה עקרונות יישום, הכוללים בין היתר:

  • בניית צוות האמון על בטיחות מוצרים מתוך ההנהלה של הארגון
  • בניית תרשימי תהליכים ומפרטי מוצר מבוקרים
  • סקירה של כלל חומרי הגלם, חומרי משנה, אריזה ועזר במפעל וכמובן של כל תהליכי הייצור המתבצעים באתר הייצור או תהליכים במיקור חוץ תוך התמקדות בסיכונים פוטנציאליים
  • סיווג סיכונים על פי קטגוריות והצעת שיטה לבחינת משמעותם מבחינת בטיחות המוצר
  • הצעת דרך להתמודדות והורדת רמת הסיכון במוצר (צעדי מנע) הכוללות בין היתר נקודות בקרה בתוך התהליך, וביניהן כאלו המוגדרות נקודות בקרה קריטיות (CCP)

יישום נכון ומקצועי של שיטה זו מאפשרת עליה גדולה ברמת הבטיחות של המוצרים, הבאה לידי ביטוי בירידה בכמות תלונות לקוח, ירידה בהיקף בעיות איכות, עליה ביעילות התזרימית ויכולת ההתמודדות של הארגון עם משברים.

מהי מערכת Haccp וטרינרי?

Haccp וטרינרי, היא מערכת המבוססת על עקרונות תקן Haccp למזון. בשונה ממערכת Haccp למזון המפוקחת ע"י משרד הבריאות, מערכת ה- Haccp הוטרינרי מיועדת למשחטות ונמצאת באחריותה של היחידה לפיקוח מוצרים מן החי של משרד החקלאות.

החל משנת 2020 כל מפעלי הבשר הגולמי (כולל דגים), בתי שחיטה לעופות בקר וצאן וכן בתי קירור מחויבים על פי חוק הפיקוח למוצרים מן החי, להציג תכנית בטיחות מזון על פי HACCP שתעמוד בדרישות משרד החקלאות (משרד החקלאות הינו הגוף הרגולטורי והסטטוטורי המאשר) ומכאן התקבע המושג "HACCP וטרינרי".

מה ההבדל בין HACCP ל-HACCP וטרינרי?

השוני העיקרי בין HACCP  ל-HACCP וטרינרי הוא במושגים שונים והסתכלות שונה על סוגיות, כגון תכנית ניקיון וסניטציה מפעלית (כאן נכנסים מושגים כגון SSOP ו-SPS שאינם מיושמים ב-HACCP ובשאר ענפי המזון) .

Haccp וטרינרי מתמקד בתכניות הקדם שהינם מושג מקביל ל-PRP הנהוג בתקן ISO 22000 ומסדירות נושאים, כגון תחזוקה ונקיון מתקנים המבטיחים תנאי סניטציה נאותים בייצור.

HACCP וטרינרי נחשב דורשני הרבה יותר בעניין יישום תכניות בטיחות מזון וכן דורש פיקוח ותיעוד הדוקים בהרבה, הכוללים מעגלים שונים של ניטור לנושאים כגון: נקיון, תחזוקה, נקודות פיקוח בתהליך ועוד, אימות ביצוע ניטור (דהיינו פיקוח על ביצוע הניטור), סקירת מסמכים קבועה על ידי אדם מוסמך וטיפול מבוקר ומתועד בחריגות ומוצרים לא מתאימים.

ארגון שמעוניין לקבל הסמכה ל-HACCP וטרינרי יהיה מחוייב להעסיק עובד אבטחת איכות במשרה מלאה לתחזוקה ויישום הנהלים.

פרוסייפ כיום מובילה את תחום ההתעדה למערכת Haccp וטרינרי בקרב המשחטות המאושרות ע"י משרד החקלאות. 

למה כדאי לפנות ליועצי הבטחת האיכות של "פרוסייפ"?

  • פרוסייפ מוכרת ע"י משרד החקלאות ומשרד הבריאות כחברה מובילה בתחום מערכות איכות.
  • יועצינו מלווים משחטות ברחבי הארץ עד לקבלת תעודת הסמכה רשמית.
  • יועצינו מכירים מצוין את דרישות מערכת ה- Haccp ואת הוראות ה- FFIS האמריקאי.
  • הכנה מקצועת של תכנית SPS ותכנית SSOP ועוד.

לקביעת פגישה למול מומחה לתחום מוצרים מן החי לחצו כאן או התקשרו ל-03-9677338

נכתב על ידי ספי מויבר, מנהל תחום מוצרים מן החי.

בעל משחטה? צור קשר עוד היום לפגישת ייעוץ! חייגו 03-9677338

מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם