דף הבית
מאמרים
אישור GMP – אישור ייצור נאות – כל מה שצריך לדעת

אישור GMP – אישור ייצור נאות – כל מה שצריך לדעת

23.12.2019

מהו GMP?

GMP הינו אישור המונפק ע" משרד הבריאות בהמלצת מפקחי שירות המזון הארצי שבמחוזו נמצא המפעל.

האישור מעיד כי תנאי הייצור במפעל הינם נאותים, למפעל מערכת הבטחת איכות ברמה גבוהה, מצב תשתיתי תקין וכי תהליכי הייצור מבוקרים ועומדים בדרישות משרד הבריאות המחמירות.

אישור GMP הינו דרישת סף החלה על מפעלים בתחומי ייצור הטעונים אישור כגון תוספי תזונה [אבקות לספורטאים, מזון לתינוקות, תוספי ויטמינים/ מינרלים למיניהם וכו'], מפעלים לייצור מוצרים ללא גלוטן ועוד.

עם זאת גם מפעלים שאינם מחויבים ב'אישור ייצור נאות' יכולים לקבל אישור זה במידה ויוכיחו את יכולתם לעמידה בדרישות.

מהם היתרונות בהטמעת GMP?

בעוד תקני האיכות האחרים אינם מוצגים ללקוח הפרטי, המבקש לבחון את יתרונותיו של מוצר אחד על פני האחר בעת הקנייה, אלא נשמרים במסמכי החברה המייצרת, לאישור GMP קיים סימון ע"ג תווית המוצר המעיד על תנאי ייצור נאותים, מה שמעניק לו יתרון שיווקי ויוקרתי על פני המתחרים.

בעוד שאר תקני האיכות אינם מתחייבים לאישור תהליך ייצור המוצר הספציפי אלא מאשרים את מערכת האיכות הכללית במפעל, סמל ה-GMP מופיע על גבי תווית המוצר ומשדר ללקוח כי תהלכי הייצור של המוצר הספציפי מבוקרים, מפוקחים ומאושרים ע"י משרד הבריאות.

כלקוחות, אין לנו גישה אל מאחורי הקלעים של תהליכי הייצור במפעלי המזון וקיים ערפל מסוים סביב השאלה באילו תנאים מייצרים את המוצרים? האם תנאי ההיגיינה במפעל תקינים? כמו כן הפרסומים הרבים בתקשורת בנוגע לתנאי ייצור לקויים במפעלי מזון מעוררים אצלנו חשש לבטיחות המוצרים ואמינות היצרנים. המצאות הסמל ע"ג התווית משקף ללקוח את תקינות תהליכי הייצור.

עד כה השתכנענו שסימון ה-GMP כדאי לנו, היכן הקושי?

תהליך קבלת אישור GMP מתאים בעיקר למפעלים בעלי רמת תשתיות טובה, זרימת תהליך חד כיווני למניעת זיהום צולב, חלוקה ברורה לאזורי אחסון ואזורי ייצור, מערכת ניהול הבטחת איכות ברמה גבוהה, הכשרת כוח אדם בעל ידע מקצועי בחקיקת מזון ועוד.

תהליך קבלת האישור מורכב ממס' שלבים:

  • תחילה על המפעל המייצר להיות בעל רישיון עסק ורישיון יצרן בתוקף – כל מה שצריך לדעת על רישיון עסק ויצרן מזון – לחצו כאן
  • על המפעל להיות מוסמך לתקני איכות  ISO 9001:2015 ובטיחות מזון HACCP, או לחלופין להיות מוסמך לתקן ISO 22000.
  • על המפעל להיות מלווה ע"י טכנולוג מזון לניהול מערכת האיכות.
  • במידה והמפעל עומד בדרישות הנ"ל יש להגיש בקשה למשרד הבריאות להתחלת התהליך אשר במהלכו יידרש המפעל לעמוד בביקורות משרד הבריאות בהם נבחנים תהליכי העבודה החל מקבלת חומרי הגלם ובחינת האישורים הנצרכים להם, דרך ניהול תיקי המוצר, ביצוע בקרות בתהליך וניטור נקודות בקרה קריטיות, תקינות התשתיות והציוד במפעל ועוד.
  • במידה והמפעל עבר בהצלחה את כל השלבים הנ"ל ובהתאם להחלטת משרד הבריאות ינופק אישור GMP לתנאי ייצור נאותים למפעל.

האישור הנכסף תקף בדרך כלל לשנתיים, סמוך לתום האישור יש להגיש בקשה לחידוש האישור, המלווה בדר"כ בביקורת של מפקחי משרד הבריאות במפעל.

בהצלחה בתהליך במידה והחלטתם ללכת עליו, אנחנו כאן בשבילכם ללוות אתכם בבטחה אל היעד הנכסף!

נכתב על ידי יעל אבו, יועצת וטכנולוגית מזון, מומחית בהקמת מערכות ISO 9001 ו-HACCP, מלווה לקבלת אישור GMP בכלל מפעלי המזון.

לקבלת מידע אודות GMP לחצו כאן או התקשרו ל-03-9677338

מעוניינים לקבל מידע נוסף? חייגו 03-9677338

מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם