טכנולוג מזון הינו אדם שרכש ביושר תואר בהנדסת מזון או מדעי המזון באחד ממוסדות האקדמיה מהמוכרים בארץ או בחו"ל.
ניתן לקבל תואר ראשון בארץ ממספר מוסדות עיקריים:
בוגרי אחד ממוסדות אקדמאיים אלו מקבלים תואר B.Sc עם התמחות בהנדסת/טכנולוגית מזון, כמו כן גם מהנדסי כימיה וביוטכנולוגיה באוניברסיטאות ובמכללות השונות בארץ ממשיכים לעבודה בתעשיית המזון לאחר סיום לימודיהם.
אחד מהיתרונות הבולטים הינו הבנה מקצועית בהבטחת איכות ובטיחות מזון במפעלים אל מול דרישות חברות ההתעדה כמו מכון התקנים, IQC ושאר מכוני ההתעדה, כולל משרד הבריאות.
כאשר סוקר ממכוני ההתעדה או מפקח ממשרד הבריאות מגיע למבדק/ביקורת יש לו דרישות הן מבחינת תשתיות והן מבחינת ניהול מערכת איכות ובטיחות המזון שלא תמיד מובנות ללקוח או לאדם מחוץ למקצוע.
טכנולוג המזון יודע לזהות ולהבין את רוב הפערים הקיימים בהגיעו למפעל או לאחר דרישות העולות בעקבות ביקורת או מבדק חיצוני, הן מבחינת תשתיות והן מבחינת מערכת האיכות ובטיחות המזון ולתת מענה מקצועי המקשר בין הלקוח למכון ההתעדה או משרד הבריאות.
יועץ טוב יודע להטמיע בצורה אידאלית את הנהלים, הוראות העבודה והטפסים הנדרשים על מנת להתעיד מפעל לתקן. זיהוי פערי תשתיות וסגירתם (בשיתוף פעולה מלא של הנהלת המפעל) החשובים לקראת מבדק ההתעדה ושעלולים להכשיל את הלקוח במהלך המבדק במידה ולא יטפל בהם.
הכנת הלקוח למבדק איננה נגמרת אך ורק בהטמעת נהלים והוראות עבודה או שינויים בתשתיות. חלק חשוב בהכנת הלקוח למבדק הינו ביצוע של הדרכות, מבדק פנימי וסקר הנהלה העוזרים להבין יותר לעומק האם עדיין קיימים פערים כלשהם. כמו כן, במידה ועולים פערים במהלך המבדק (אי התאמות בשפה המקצועית) יש לבצע מענה מקצועי למכון ההתעדה הכולל ניתוח סיבת שורש לפער, פתיחת פעולת תיקון ופעולה מתקנת.
מענה מקצועי לאי התאמות אלו עומדים כקריטריון קריטי לקבלת התעודה.
מעוניינים לדעת עוד על תהליך ההסמכה לתקן ISO 9001? לחצו כאן
למידע מקיף אודות HACCP וטרינרי לחצו כאן
יועץ טוב יודע בעת הגעתו למפעל אילו תקנות ותקנים קשורים לאותו עסק, לדוגמא על מפעל המייצר תבלינים חל תקן 1359 הנוגע לתבלינים, תערובות ואבקות תיבול בנוסף לתקנות הקשורות לסימון מזון הנדרש על גבי התווית או תקנות הקשורות לשמירה על בטיחות התבלין הנצרך וחלות על העסק.
ליועץ ישנם מאגר גדול של תקנים ותקנות הפתוחות לכלל הציבור המחייבים הכרה מעמיקה בתקנים ותקנות אלו. טכנולוג המזון מבין את הנוסחים הנכתבים הלא כל כך ברורים ולפרשם בצורה מקצועית ועניינית ללקוח.
תחום הרגולציה נוגע גם להבנה ומענה מקצועי לדרישות שעולות מטעם משרד הבריאות ואפילו חלק מדרישות המשרד להגנת הסביבה, כמו כן על חלק נרחב מתעשיית המזון גם נאכפות תקנות משרד החקלאות.
חוסר עמידה בדרישות רגולטוריות עלול לגרור קנסות ועיצומים כספיים, סגירת העסק ואפילו מאסרים במקרים חמורים. כמו כן, עמידה בדרישות רגולטוריות מהווה חלק עיקרי בקבלת רישיון עסק ורישיון יצרן למפעל.
לקבלת מידע מקיף אודות רישיון עסק לחצו כאן
לקבלת מידע מקיף אודות רישיון יצרן לחצו כאן
ללקוח מקום חשוב מאוד בתהליך ובשמירה על מערכת איכות ובטיחות נאותה במפעלו. טכנולוג מזון אכן עוזר בקידום התקנים ויודע בצורה המקצועית ביותר כיצד לשפר את מערכת הבטחת האיכות, יודע לזהות את הפערים בין מצב העסק לבין דרישות התקן, הן מבחינת תשתיות והן מבחינת ניהול שוטף של מחלקת הבטחת האיכות של הלקוח.
יועץ שהוא גם טכנולוג מזון, יכול לתת את המענה המקצועי ביותר למפעל המזון מכל ההיבטים, הן מבחינת דרישות רגולטוריות והן מבחינת פערים בין מצב המפעל לבין דרישות התקן ועזרה בסגירת אותם פערים.
בתור יועצים אנו יודעים גם לכוון את הנהלת המפעל לנותני השירות המקצועיים ביותר מתוך הכרות, בין אם זו חברת ניקיון שבצע הדרכה ללקוח על ביצוע ניקיון תקין למפעלי מזון וזאת על מנת למנוע גדילת חיידקים, זיהום ולכלוך, ובין אם זו חברת ההדברה שתדביר מזיקים במפעל של הלקוח, כמו כן, ישנה התייחסות גם לאדריכלים היודעים להקים תכניות אדריכליות למפעלי מזון ולהתאים לדרישות תקנות משרד הבריאות ואף מתן שירותי מעבדה על ידי המעבדות המקצועיות בארץ אשר מוסכמות לביצוע בדיקות מזון על ידי הרשות הלאומית להסמכת מעבדות בישראל.
נכתב על ידי יעל אבו, יועצת וטכנולוגית מזון, מומחית בהקמת מערכות ISO 9001 ו-HACCP, מלווה לקבלת אישור GMP בכלל מפעלי המזון.
מרדכי רוז'נסקי 18 כניסה ב',
א.ת חדש ראשון לציון
א' - ה'
08:00-17:00