דף הבית > בלוג > רישיון יצרן ורישיון עסק מזון – המדריך המלא

רישיון יצרן ורישיון עסק מזון – המדריך המלא

בהתאם לחוק משנת 1968, כל עסק בישראל מחויב ברישיון עסק מטעם הרשות המקומית בכדי שיוכל לפעול באופן חוקי.

קבלת רישיון העסק בתחום המזון – מותנה באישורם של 4 גופים רגולטורים: מחלקת הנדסה, מחלקת כיבוי אש, שירות המזון ובריאות הסביבה כאשר השניים האחרונים מהווים יחדיו את רישיון היצרן/ עסק מזון.

רישיון עסק מזון ורישיון יצרן מזון מתקבל ממשרד הבריאות (שירות המזון + בריאות הסביבה) – אישור זה כולל דרישות חוק מחמירות ובדיקות קפדניות מטעמו של משרד הבריאות, בדיקות תברואתיות ועוד.

קבלת רישיון יצרן מזון ורישיון עסק מזון מותנית בהגשת תכניות אדריכליות התואמות לתשתית העסק וכן הגשת פרשה טכנית מפורטת.

התוכניות האדריכלית נבנית בצורה שתבטיח כי סביבת הייצור והאריזה, כמו גם המוצרים, בהם משתמש העסק, הם באיכות מספיקה שאינה מסכנת את בריאות הציבור. תזרים העבודה צריך להיות חד כיווני אשר ימנע הצטלבויות בתהליך וזיהום משני של המוצרים.

תכנית הייצור וכלל דגשי העבודה נרשמים בפרשה הטכנית, המשמשת כמסמך מחייב את בעל העסק.

 

רישיון עסק או רישיון יצרן מזון – שלבי עבודה:

הכנת התוכניות והפרשה הטכנית הינם השלב הראשוני והחשוב ביותר בתהליך הרישוי – ולכן חשוב לוודא התאמת המבנה והתנאים הסביבתיים לדרישות משרד הבריאות.

שלב זה מתחיל בפגישה מקדימה עם אדריכל מנוסה וטכנולוג המזון. בשילוב עם בעל העסק בונים את התוכנית ברמת פירוט מרבית ומכינים תוכניות אדריכליות עם תזרים עבודה מתאים לטובת הגשה לחוות דעת מקדמית.

אישור עקרוני לתוכניות מתקבל לאחר דיונים ומס' סבבי תיקונים אל מול משרד הבריאות. יש לציין כי למשרד הבריאות שיקול דעת רחב, ואישור תוכניות אינו פועל על פי צ'ק ליסט (להבדיל מחוקי משרד התחבורה למשל), לכן תהליך האישור המקדמי לעיתים לוקח זמן ועלול להשתנות מעסק לעסק.

לבסוף, עם קבלת האישור העקרוני, יש להתחיל בשיפוץ העסק ולהכינו לביקורת- וזאת על פי התוכניות שהוגשו. במקביל – מגישים את התוכניות המתוקנות לרשות המקומית לפתיחת תיק רישוי כנדרש.

הרישיון יינתן לאחר ביקורת של הגופים הרלוונטים ואישורם למקום הנבדק.

על מנת לקבל את הרישיון ולשמור עליו לאורך כל מחזור החיים של העסק, יש לעמוד בסטנדרטים הגבוהים שהציב משרד הבריאות.

 

מהי פרשה טכנית?

פרשה טכנית היא מסמך מקדמי, הנכתב בכפוף לתוכניות האדריכליות, אשר חייב בעל עסק להגישו למחלקה לרישוי עסקים ברשות המקומית לפני שיוכל לקבל רישיון להפעלת העסק.

הפרשה הטכנית הינה מסמך מחייב, המתאר לפרטים קטנים את צורת ההתנהלות בעסק.

בדומה לספר רכב, אשר מפרט את כל מרכיביו של הרכב, גם הפרשה מסבירה ומתארת את כל התהליכים והנק' בעסק.

הפרשה, נכתבת ע"י טכנולוג מזון ומחולקת לפרקים בנויים:

  1. מבוא על העסק – כולל מהותו, חומרי הבניה, עובדים ודרישות חוק נוספות.
  2. תהליכי העבודה בארגון, כולל הסבר מפורט על אופן הכנת המנות השונות משלב אחסון חומרי הגלם ועד להוצאת מנה מוכנה ללקוח / ארוזה לשיווק.
  3. חומרי הגלם והעזר הנמצאים בשימוש הארגון- כולל כמותם ואופן אחסונם.
  4. נהלי עבודה וניקיון כולל דגשים של אבטחת איכות.
  5. התנהלות העסק מבחינת השמירה על בריאות הסביבה, כולל אמצעי טיפול בשפכים, אמצעי מונע זרימה חוזרת ועוד.

כאמור, הפרשה הטכנית היא תנאי לקבלת רישיון העסק וכתיבה שאינה מקצועית ושאינה מכילה את כלל המידע בדבר התנהלות העובדים במפעל ומתן דגש על איכות ובטיחות מוצר עלולה להוביל לדחיית הבקשה.

נכתב על ידי יעל פרוינד-דיעי, ראש תחום רישוי עסקים, מנהלת מקצועית וטכנולוגית מזון.

השאירו פרטים כאן לקבלת מידע אודות קבלת רישיון עסק/יצרן מזון או התקשרו ל-03-8061313

טופס תחתון

מעוניינים לדבר עם מומחה בתחום המזון?

מלאו פרטים או צרו עמנו קשר ונשמח לעמוד לשירותכם!
  • טלפון

    03-8061313

  • מרדכי רוז'נסקי 18 כניסה ב',
    א.ת חדש ראשון לציון

  • א' - ה'
    08:00-17:00