דף הבית > בלוג > תקן ישראלי 1145 – סימון מזון ארוז מראש – המדריך המלא

תקן ישראלי 1145 – סימון מזון ארוז מראש – המדריך המלא

סימון אריזות מזון

כל מוצר ארוז מראש מחויב בתווית סימון המכילה מידע על המוצר ותכולתו כמו גם על היצרן והמשווק.

תקנות סימון מזון מתחלק בין 2 מסמכים עיקריים, ת"י 1145 – סימון מזון ארוז מראש ותקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון) (סימון תזונתי) – 2017.

כל תווית נדרשת לעמוד בהנחיות המפורטות במסמכים אלו.

תווית המזון היא תעודת הזהות של המוצר, כלל הפרטים הנחוצים לידיעת הצרכן מפורטות בתווית, חלק מהמידע חשוב להיבטים בריאותיים, לדוגמא אנשים סוכרתיים הצריכים להימנע מצריכת סוכר. על התווית להיות מלאה נכונה ולא מטעה את הצרכן הסופי.

במאמר זה נרחיב על דרישות המסמכים.

 

תקן ישראלי 1145 – סימון מזון ארוז מראש

התקן קובע מה הן הדרישות לסימון מזון ארוז המיועד למכירה קמעונאית ולא קמעונאית וסיטונאית (מזון לייצור תעשייתי, סיטונאי).

בנוסף, מתייחס התקן בפירוט לגבי כינויים מותרים במזון, לדוגמא נטול/ ללא/ דל/ מופחת. כמו גם איזה מוצר יכול להיות מסומן כ"טבעי", "מרכיבים טבעיים בלבד" ועוד. יש לציין כי התקן אינו חל על פירות וירקות לא מעובדים.

אז אילו דרישות קיימות בתקן?

  • שם המוצר ושם המזון
  • פרטי היצרן, היבואן, החברה המשווקת והחברה האורזת
  • מזון מיובא – יסומן גם בארץ הייצור
  • תכולת המוצר – הכוונה למשקל/נפח של המזון נטו.
  • רשימת רכיבי המזון – חלק מרכזי הדורש עבודה מיומנת וידע בתקנים נוספים. הסימון הוא אינו עניין של מה בכך, לדוגמא, האם חובה לסמן את כלל התבלינים המוספים, או שמא ניתן להגדירם כתבלינים? מהו אופן סימון תוספי המזון במוצר?
  • סימון תאריכים (תאריכי תפוגה וייצור), האם בכל מקרה היצרן נדרש לסמן תאריך ייצור? או שיש מקרים בהם ניתן לסמן רק תאריך תפוגה? כמו כן, ישנם מוצרים אשר תאריך התפוגה שלהם "עדיף להשתמש לפני" או "לשימוש עד".
  • סימון תזונתי – מתייחס לטבלת הערכים התזונתיים. כמו כן, אין להתעלם מהתקנות לסימון תזונתי.
  • הוראות אחסנה, הובלה ושימוש
  • סימון כשרות

יש לזכור, כי סימון מוצר קמעונאי שונה מאופן סימון מוצר המיועד לשוק הסיטונאי. ולכן חשוב להבדיל בין קהל היעד של המוצר המסומן.

 

תקנות הגנה על בריאות הציבור (סימון תזונתי) 2017:

כידוע לכם, בתחילת שנת 2020 נכנסה לתוקפה תקנת הסימון החדשה לסימון תזונתי אשר מטרתה להפנות את תשומת הלב של הציבור למוצרים "אדומים" ומוצרים "ירוקים", כמו כן סדר הערכים התזונתיים בטבלה עבר שינוי על מנת להבליט ערכים של סוכר, שומן רווי ונתרן.

לא כל המוצרים נדרשים בסימון טבלת ערכים תזונתיים ו/או הסימון האדום. ישנם מוצרים אשר פטורים מסימונים אלה ואלו מפורטים בתקנה.

כמובן, שלא כל מוצר אשר פטור מסימון אדום מקבל באופן אוטומטי סימון ירוק. ישנם קביעות ברור של מה מאושר לסימון הירוק ומה לא.

 

עיקרי התקנה: סמלי המזון האדומים!

קיימים שלושה סימונים אדומים:

  • שומן רווי בכמות גבוהה: יחול על מוצר מזון המכיל יותר מ-5 גרם שומן רווי.
  • סוכר בכמות גבוהה: יחול על מוצר מזון המכיל יותר מ-13.5 גרם סוכר
  • נתרן בכמות גבוהה: יחול על מוצר מזון המכיל יותר מ-500 מ"ג נתרן.

אם זאת יש לשים לב שבשנת 2021 יוחמר הרף לסימון המזון, כך שמוצר שאינו מכיל כיום מדבקה אדומה יכול להיות שבשנה זו כן יקבל סימון אדום. התקנה מפרטת במדוייק את אופן הסימון, המיקום, הגודל והנחיות/ הגבלות כאלה ואחרות.

בנוסף לסימון האדום, טבלת הערכים התזונתיים עברה גם היא שינוי: התקנה מגדירה את אופן הסימון, סדר הופעת הרכיבים וכן הגדירה אילו פרמטרים חובה לציין בטבלה.

 

אחרי כל הסימון הרע, מה לגבי קצת טוב?

בשנה האחרונה, עם הגדלת המודעות לתזונה בריאה נכנסו לתוקפן גם הנחיות לסימון מוצרים בסימון ירוק. סימון ירוק מסמל על מוצרים המומלצים לצריכה מטעם משרד הבריאות.

יש לציין, הסימון הירוק הוא בגדר רשות על היצרן וההמלצות מפורטות על פי הנחיות משרד הבריאות.

תכולת המלל בתווית ואופן הסימון, הן של הסמלים האדומים והן של טבלת הערכים דורשים הבנה מלאה של התקנות . כתיבה נכונה חשובה לשמירה על העסק שלך מפני תביעות ייצוגיות.

נכתב על ידי יעל אבו, יועצת וטכנולוגית מזון, מומחית בהקמת מערכות ISO 9001 ו-HACCP, מלווה לקבלת אישור GMP בכלל מפעלי המזון.

השאירו פרטים כאן לקבלת מידע אודות תקן ישראלי 1145 או התקשרו ל-03-8061313

טופס תחתון

מעוניינים לקבל מידע נוסף לגבי ת"י 1145?

מלאו פרטים או צרו עמנו קשר ונשמח לעמוד לשירותכם!
  • טלפון

    037176264

  • מרדכי רוז'נסקי 18 כניסה ב',
    א.ת חדש ראשון לציון

  • א' - ה'
    08:00-17:00