חג הפסח קרב ובא, וכמו בכל שנה משפחות רבות בישראל מתכוננות לחג במרץ רב. ההכנות לחג הפסח כוללות בין היתר ניקיון יסודי של הבית והמקרר, קניית מוצרי מזון כשרים לפסח והכנת מאכלי חג מיוחדים וטעימים שעוברים במסורת במשפחה, ואיך אפשר בלי פיקניקים ועל האש מסורתי בחול המועד בחיק הטבע או בבית. יש בינינו שמעבירים את כלי הבישול וההגשה תהליך של "הגעלה", ויש המקפידים על ביעור חמץ.
מפאת הלחץ הכרוך בחג הפסח והרצון להספיק לנקות ולהכשיר את הבית ואת המטבח, הרבה אנשים נוטים להתחיל את הקניות והבישולים לחג לפני ערב ליל הסדרת (יש כאלו שהרבה לפני).
לכן, חשוב מאוד להקפיד על כללי בטיחות והיגיינה במזון כדי למנוע היווצרות חיידקים ומחוללי מחלות למיניהם. בכל זאת, אף אחד מאיתנו לא רוצה שהאורחים יקבלו חלילה קלקול קיבה מארוחת החג שטרחנו עבורה כל כך 🙂
אז לפני שנכנסים לחג, הנה לכם שבעה טיפים חשובים לשמירה על בטיחות המזון בחג. אגב, הכללים האלו תקפים לכל ימות השנה!
רכישה בטוחה של בשר עופות ודגים – רכשו מוצרים המאוחסנים בהתאם להוראות יצרן, כמובן רק מחנות או קצביה מוכרת בעלת רישיון עסק או רישיון יצרן מזון. בדקו אם המוצר הוקפא והופשר בשנית כדי שלא תקפיאו בבית מוצר שכבר הופשר (ניתן לזהות זאת אם יש גבישי קרח בתוך האריזה). חפשו את סמל הפיקוח הווטרינרי על המוצר הארוז. ארזו את הבשר והעוף בשקיות נפרדות משאר המוצרים כדי למנוע זליגת נוזלים העלולים להכיל חיידקים.
איחסון מזון טרי טרם הבישול – הרבה מאיתנו מתחילים את הקניות לחג הרבה לפני ולא מחכים לרגע האחרון, ולכן חשוב פי כמה להקפיד על איחסון נאות ובטוח של מוצרי הבשר והעוף. בטבלה בהמשך תוכלו לראות את משך הזמן (בימים) שניתן לאחסן מזון במקרר. אם אתם מעוניינים לרכוש בשר עופות ודגים שבוע לפני – עדיף להקפיא אותם ולהפשיר בסמוך לבישול. אם קניתם קפוא – הכניסו למקפיא הביתי והפשירו בסמוך לבישול.
לסיכום, עדיף שלא לבשל הרבה ימים לפני החג אלא אם כן אנו מקפיאים את המזון המבושל ומפשירים אותו בהפשרה בטוחה ואיטית טרם ההגשה לאורחים. נתקלתי מימי במארחים שנהגו לבשל את האוכל ולהכין סלטים שלושה ואפילו ארבעה ימים לפני ערב החג ואיחסנו אותו במקרר ולא במקפיא – עקב הרצון להספיק הכל והרבה 🙂
בברכת חג שמח ובריא, ואכילת מזון טרי בלבד
Prosafe Food
Sarit Kurt
לכל המאמרים של
מרדכי רוז'נסקי 18 כניסה ב',
א.ת חדש ראשון לציון
א' - ה'
08:00-17:00