החוק קובע כי כל מוצר ארוז מראש מחויב בתווית סימון המכילה מידע על המוצר ותכולתו כמו גם על היצרן והמשווק.
תקנות סימון מזון מתחלקות ל 2 מסמכים עיקריים:
כל תווית נדרשת לעמוד בהנחיות המפורטות במסמכים אלו.
תווית המזון היא תעודת הזהות של המוצר, כלל הפרטים הנחוצים לידיעת הצרכן מפורטות בתווית, חלק מהמידע חשוב להיבטים בריאותיים, לדוגמא אנשים סוכרתיים הצריכים להימנע מצריכת סוכר. על התווית להיות מלאה נכונה ולא מטעה את הצרכן הסופי.
במאמר זה נרחיב על דרישות המסמכים.
ת י 1145 קובע מה הן הדרישות לסימון מזון ארוז המיועד למכירה קמעונאית ולא קמעונאית וסיטונאית (מזון לייצור תעשייתי, סיטונאי).
בנוסף, מתייחס התקן בפירוט לגבי כינויים מותרים במזון, לדוגמא נטול/ ללא/ דל/ מופחת. כמו גם איזה מוצר יכול להיות מסומן כ"טבעי", "מרכיבים טבעיים בלבד" ועוד. יש לציין כי התקן אינו חל על פירות וירקות לא מעובדים.
אז אילו דרישות קיימות בתקן?
יש לזכור, כי סימון מוצר קמעונאי שונה מאופן סימון מוצר המיועד לשוק הסיטונאי. ולכן חשוב להבדיל בין קהל היעד של המוצר המסומן.
כידוע לכם, בתחילת שנת 2020 נכנסה לתוקפה תקנת הסימון החדשה לסימון תזונתי אשר מטרתה להפנות את תשומת הלב של הציבור למוצרים "אדומים" ומוצרים "ירוקים", כמו כן סדר הערכים התזונתיים בטבלה עבר שינוי על מנת להבליט ערכים של סוכר, שומן רווי ונתרן.
לא כל המוצרים נדרשים בסימון טבלת ערכים תזונתיים ו/או הסימון האדום. ישנם מוצרים אשר פטורים מסימונים אלה ואלו מפורטים בתקנה.
כמובן, שלא כל מוצר אשר פטור מסימון אדום מקבל באופן אוטומטי סימון ירוק. ישנם קביעות ברור של מה מאושר לסימון הירוק ומה לא.
קיימים שלושה סימונים אדומים:
עם זאת, יש לשים לב שבשנת 2021 הוחמר הרף לסימון המזון. התקנה מפרטת במדויק את אופן הסימון, המיקום, הגודל והנחיות/ הגבלות כאלה ואחרות.
בנוסף לסימון האדום, טבלת הערכים התזונתיים עברה גם היא שינוי: התקנה מגדירה את אופן הסימון, סדר הופעת הרכיבים וכן הגדירה אילו פרמטרים חובה לציין בטבלה.
בשנה האחרונה, עם הגדלת המודעות לתזונה בריאה נכנסו לתוקפן גם הנחיות לסימון מוצרים בסימון ירוק. סימון ירוק מסמל על מוצרים המומלצים לצריכה מטעם משרד הבריאות.
יש לציין, הסימון הירוק הוא בגדר רשות על היצרן וההמלצות מפורטות על פי הנחיות משרד הבריאות.
תכולת המלל בתווית ואופן הסימון, הן של הסמלים האדומים והן של טבלת הערכים דורשים הבנה מלאה של התקנות . כתיבה נכונה חשובה לשמירה על העסק שלך מפני תביעות ייצוגיות.
נכתב על ידי יעל פרוינד דיעי, יועצת וטכנולוגית מזון בכירה, מומחית בהקמת מערכות ISO 9001 ו-HACCP, מלווה לקבלת אישור GMP, תקני ISO 22000 בכלל מפעלי המזון.
לאו דווקא, כמות הסוכרים במוצר מתייחסת לכלל הסוכרים במוצר, גם אלו שמקורם בפרי/ירק וכו' ולא הוספו למוצר.
עם זאת, מוצר המורכב מרכיב אחד בלבד אינו נדרש בסימון כפיות סוכר או סמלי מזון אדומים, כך לדוגמא תמרים המכילים כמות גדולה של סוכרים לא ידרשו בסימן אדום המתריע על כמות סוכר גבוהה.
הדבר נכון גם לגבי חישוב נתרן ושומן רווי המבוסס על כללות כמותם במוצר בין ממקור טבעי ובין שהוספו מבחוץ.
על היצרן מונחת חובת הסימון הנכון ולכן עליו להכיר את הדרישות עבור המוצר, [עבור חלק מהמוצרים קיים תו תקן המגדיר את הכינוי הנכון למוצר, דרישות לגבי נפח המוצר, סוג האריזה וכו'], יש לוודא, כי הסימון תזונתי נכון ומסודר בטבלה בסדר הנכון בהתאם לתקנות, סימון הצהרות נדרשות [כגון אזהרות לשימוש לילדים או אזהרות חנק וכו'] כנדרש בחוק עבור מוצרים מסוימים, סימון פרטים הנדרשים באופן הנכון בקדמת התווית ובגודל אותיות הנכון.
בלבד הסכנה בהטעיית הציבור בסימון לא נכון, עלול הדבר להביא לנזקים חמורים החל מסימון לא נכון של הצהרת אלרגנים העלול להוות סכנה לחיי אדם, ועד לתביעות ייצוגיות על סימון לקוי של פרטים אחרים בתווית.
לכן, מומלץ שהתווית תיבדק ע"י גורם מקצועי ע"מ לוודא שהיא תקינה ועומדת בדרישות.
תחילה יש לאסוף את הפרטים הנדרשים לגבי המוצר כגון רשימת הרכיבים וכמויותיהם במוצר [המתכון], מפרטי חומרי הגלם, אלרגנים שהמוצר מכיל ואלרגנים העלולים להופיע בסביבת העבודה, תנאי האחסון של המוצר על פי הוראת יצרן וחיי המדף של המוצר, פרטי היצרן ועוד.
טכנולוג המזון יערוך את התווית בהתאם לדרישות הכלליות והספציפיות למוצר.
בשלב הבא טיוטת התווית עוברת לבית הדפוס לעריכת הגרפיקה הרצויה, לאחר מכן כדאי לבצע בדיקה אחורה לפני הדפסה כי לא נפלה טעות כתב או הושמט פרט בתווית, ואז ניתן להדפיסה.
מרדכי רוז'נסקי 18 כניסה ב',
א.ת חדש ראשון לציון
א' - ה'
08:00-17:00